AIKIDO

Aikido en träningsform inom budo- och kampsport. Aikido är också en konstform. Kampsport, självförsvar och skönhet i en magisk kombination.


Aikido grundades av mästaren Morihei Ueshiba som levt sitt liv i dåtidens många japanska kampkonster. Under 1900-talet mitt gav han sin nya disciplin namnet aikido. Ai för att förena eller samspel, Ki för viljan, kraften och energin i universum och Do för förmågan, vägen eller livets val.

STOR SOM LITEN, NY SOM ERFAREN - I AIKIDO TRÄNAR ALLA TILLSAMMANS.
I SAMSPEL. PÅ LIKA VILLKOR. EFTER EGEN FÖRMÅGA.


TILLSAMMANS

Aikidons främsta syfte är att lösa verkliga konflikter – inre som yttre – genom lekfull och helhjärtad träning. 


Lekfullt på fullt allvar. Aikido är mjuk träning inför det som är på riktigt. Vi tränar samspel, medvetenhet och tajming, bland annat. Impulskontroll, koordination och presentation är också ständig närvarande. Kroppslig smidighet och styrka kommer på köpet. Vi tränar ofta i kata – en traditionell japansk träningsform.


Aikidons kata kan beskrivas som en tredimensionell berättelse. Ett förutbestämt händelseförlopp, bilden av en kamp, som sker fysiskt men också mentalt. Det kan göras med träningsvapen i hand eller endast kroppen som redskap. Med en eller många motståndare.


Då och då ingår lite akrobatik för den som vill. Träningen är mångsidig med ett stort omfång av människans grundrörelser, nödvändiga för att må bra livet ut.